Ønsker du at bære dit barn i slynger eller vikler om sommeren, så kan det være du kan finde et par tips her i min påklædningsguide for sommervarmen.
Mit allerførste råd er:
At anerkende og rumme varmen
Når man læser rundt omkring på nettet eller i forskellige grupper, så kan det nemt komme til at lyde som om, at hvis du blot vælger det rette materiale, så er det ikke spor varmt at være sit barn i sommervarme.
Her vil jeg gerne slå en ting fast:
Det ER varmt bære sit barn!
Når vi vikler 1-3 ekstra lag stof rundt om os selv og vores barn, så er det bare varmt – både pga. vejret og temperaturen, men også på grund af den kropsvarme, som bærer og barn deler. Dette er en del af babybæring, og det gælder uanset hvilket materiale dit bæreredskab er lavet af.
Men heldigvis er der forskellige muligheder for at mindste varmen, køle ned og tilpasse påklædningen. Så det bliver så behageligt som muligt for dig at bære dit barn i sommervarmen.
Derfor er mit råd, at forene sig med, at det er varmt at bære sit barn og rumme det.
Sikkerhed
Når vi så har anerkendt, at det er varmt at bære sit barn, så er det vigtigt også lige at tage et kig på sikkerheden, fordi når du bærer dit barn, så er det dit ansvar, at barnet har det godt og sikkerheden er i top, mens barnet opholder sig i bæreredskabet. Så du skal selvfølgelig sørge for, at dit barn har en passende temperatur i bæreredskabet. Husk at bæreredskabet også tæller som påklædning, hvert lag slynge gælder som 1 lag tøj. Samtidigt skal du sikre at barnets hud er beskyttet for solen – også på de kropsdele, der er udenfor bæreredskabet (fx hoved, nakke, ben og måske arme). Læs mere om sikkerhed HER.
Påklædning
Det er selvfølgelig let at sige, at du skal:
Tilpasse påklædningen efter vejret!
Men jeg bliver nødt til at skrive sådan, da den danske sommer er lunefuld, og det er ikke altid lige varmt hele tiden.
Eksempel på påklædning
På en varm sommerdag, hvor vi kommer op over de 22-25 grader:
- en god sommerhat til baby, der også dækker nakken (= solbeskyttelse af ansigt, hoved og nakke)
- måske tynde bukser til baby (= solbeskyttelse af ben)
- body til baby (har barnet armene ude, så overvej en tynd langærmet body = solbeskyttelse af arme)
- overvej om baby kun skal være iført ble og solhat i bæreredskabet (vær dog opmærksom på solbeskyttelse)
- fx shorts/t-shirt eller en sommerkjole på til Mor
- evt. sommerhat eller solbriller til Mor
Hvad så, når det ikke er 25 grader varmt?
Når det ikke lige er 25 grader varmt – for let’s face it – det er det jo ikke ret tit i Danmark. Så er det min anbefaling, at du klæder dig selv, som du ellers ville have gået ud. Når du klæder baby på, så medregner du bæreredskabet som et lag påklædning. Det vil sige, at du giver dit barn mindre tøj på, end skulle I blot udenfor.
Hud mod hud
Om sommeren handler påklædning i slynger meget om, hvor meget tøj kan vi tage af under bæreredskabet. Jeg vil faktisk her udfordre lidt og sige:
Hvorfor ikke tage ALT tøjet af under viklen?
Heldigvis er det ved at være helt almindeligt kendt, at det er både sundt og fordelaftigt at være hud mod hud med sit barn. Kærlighedshormonet oxytocin frigives både hos bærer og barn, oxytocin skaber glæde og lykkefølelse, samtidig med at det styrker forholdet mellem bærer og barn. Og i sommervarmen så er det oplagt at bruge viklen til at være hud mod hud med sit barn. Der findes rigtig mange binde-måder, hvor viklen dækker så meget af bærerens krop, at andre faktisk ikke vil kunne se, at du er hud mod hud med din baby (fx PWCC, FWCC og Front double hammock).
Når det er varmt, så vil der måske dannes kondens mellem dig og baby, når I er hud mod hud. Dette kan nemt opsuges ved at lægge en stofble/gylpeklud mellem jer på det sted, hvor kondensen dannes.
Tips til babybæring i sommervarmen
Gør skyggen til din ven
Når du bærer i sommervarmen, så er de to ting, du hele tiden skal være opmærksomme på: barnets temperatur og solbeskyttelse af barnet. Holder du dig i skyggen, så er det både et afkølende sted og du er ude af solens direkte stråler. Derfor er skyggen, når du babybærer i sommervarmen.
Brug en paraply
Det er desværre ikke muligt at finde skygge alle steder på en varm sommerdag. Men så er det heldigvis sådan, at du nemt kan medbringe din egen skygge – nemlig en paraply. Når solen steger, så kan du med en paraply beskytte både dig og baby ved at gå under en opslået paraply – og det fungerer til både front- og rygbæring.
Tænk over materialer
Nu startede jeg med at skrive øverst, at der ikke er materialer, der på magisk vis får varmen til at forsvinde – og det holder jeg fast i. Men derfor er stadig forskelle ting, der er værd at overveje i forhold til materialer, fx er der nogle vikler, der er vævet tyndere end andre – og en tynd vikle vil være mindre varm end en tyk vikle. Desuden vil fx silke og hør i en vikle give en tyndere og lettere vikle, end en 100% bomulds vikle – og måske opleves som mindre varm. Du kan læse mere om materialer i vikler HER. Der er også begyndt at komme strækvikler med fx bambus, disse vil også opleves mindre varme om sommeren.
Det samme glæder naturligvis de materialer, som du klæder dig selv og din baby på i. Tynde og lette materialer – gerne med lidt sug, så den varme og kondens vi afgiver bliver opsuget og vi ikke er fugtige på huden.
Tænk over antal lag af stof
Jeg har skrevet længere oppe, at hvert lag af bæreredskabets stof skal tælles som et lag tøj. Derfor er det oplagt at tænke over, hvor mange lag stof du binder om dig selv om baby. Fx den typiske strækviklebinding PWCC den har 3 lag stof omkring dig og baby – 3 ekstra lag stof – det er altså rigtig varmt på en sommerdag. Bruger du i stedet bindingen FWCC med din strækvikle, så er der kun 1 lag stof omkring baby. Det samme gælder naturligvis fastvikle og rygbæring, en helt almindelig rucksack carry har også kun 1 lag stof omkring baby.
Solcreme
Jeg er personligt ikke fan af solcreme til helt små babyer. Men der er naturligvis bedre at give solcreme på, end at babys hud bliver udsat for for meget sol. Så er der områder, hvor babys hud beskyttet af tøj, vikle eller sommerhat – så sørg endelig for at beskytte med solcreme.
Væske
Sørg for at holde dig selv og din baby hydreret. I viklen har baby naturligt let adgang til at komme til brystet ved fx frontbæring, og det er også let at give baby flaske, mens det sidder i viklen. Rygbæring gør det lidt sværere, et større barn (fx over 1 år) vil selv kunne holde og drikke af en drikkedunk med tud, hvis du rækker den om på ryggen. Husk naturligvis også at have noget at drikke med til dig selv også.